Biruni University 1st International English Language Teaching (ELT) Conference
Değerli Meslektaşlarım,
Sizleri 23 – 25 Eylül 2022 tarihinde İstanbul’da yapılacak olan “Hepatotoxicity konulu Single Topic Conference’ına davet etmekten dolayı büyük onur duyuyorum. Karaciğer, vücutta çeşitli kimyasalların dönüştürülmesinde ve vücuttan çeşitli kimyasalların arındırılmasında önemli bir göreve sahiptir. Karaciğerin bu kimyasalların toksisitesine karşı duyarlılığı vardır. Bazı tıbbi maddeler miktar bakımından uygun aralıkta ve dozda olsa bile karaciğeri hasara uğratabilir. Karaciğer hasarına neden olan öteki maddeler ise doğal kimyasallar, bitkisel ilaçlar, laboratuvarda ve sanayide kullanılan maddeler örnek gösterilebilir. Endüstride kullanılan maddeler, mantar zehirleri ve tedavide kullanılan bir çok ilaçta karaciğerde hasara neden olabilir. Kronik karaciğer hastalığında ve yağlı karaciğerde ilaç ve toksik maddelere karşı karaciğerde artan bir duyarlılık söz konusudur. Viral hepatilerde de immunsupressif ilaçlarla reaktivasyon olabilmektedir. Hepatoksisitenin tedavi seçenekleri ve önlenmesinin ayrıntılı tartışılacağı bu toplantının karaciğer sağlığını geliştirmede, bölgedeki hepatoloji çalışma ve uygulamalarını ilerletmede bir katalizör görevi göreceğine inanıyoruz.
Yenikapı Theodosius Limanı kazılarıyla gün ışığına çıkarılan Neolitik Çağ yerleşimiyle, İstanbul tarihinin, 8500 yıl geriye uzandığı anlaşılmıştır. Milattan önce 700 yılında Yunanlılar tarafından Bizantium şehri olarak kurulan İstanbul, Konstantinapolis adıyla Roma ve Doğu Roma İmparatorluklarının başkenti olmuştur. Osmanlı İmparatorluğu’nun 1453’te kenti fethetmesinin ardından, şehir, yaklaşık beş asır boyunca Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yapmış ve Türkler tarafından “İstanbul” olarak anılmaya başlanmıştır.
Hipodrom, Yerebatan Sarnıcı ve Çemberlitaş gibi Roma Dönemi kalıntıları, Cenevizliler tarafından miras bırakılan Galata Kulesi, yaklaşık 1500 yıl boyunca dünyanın en önemli anıtı olarak ayakta duran Ayasofya’sı, Osmanlı yapıları arasında ise asırlar boyunca Osmanlı sultanlarının meskeni ve yönetim merkezi olarak kullanılan başta Topkapı Sarayı olmak üzere 80’den fazla müze ve 9 Osmanlı Sarayı, Sultanahmet Camii, Süleymaniye Camii, günümüze de ulaşmış ticaret geleneğinin yaşatıldığı Kapalıçarşı ve Mısır Çarşısı; kentin kültürünü ve kimliğini tanımlayan önemli anıtlardır.
İstanbul, Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan köprüleri ve deniz altı tüneliyle, tarihi ve doğal güzellikleriyle İstanbul boğazı üzerinde bir inci gibi parıldamaktadır. Osmanlı imparatorluğunun 500 yıl süreyle başkenti olan İstanbul, kültür zenginliğine ilave olarak Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarının seçkin yemek lezzetlerini içine alan, 400‘den fazla tatlısı ve farklı lezzetteki yemekleriyle dünyanın Çin mutfağından sonra ikinci beğenilen mutfağı haline gelmiştir.
Bilimsel açıdan zengin programı ve Geleneksel Osmanlı-Türk konukseverliği ile sizleri İstanbul’da ağırlamaktan büyük bir zevk duyacağımı ifade ederek selam ve saygılarımı sunarım.
Prof. Dr. İbrahim Halil BAHÇECİOĞLU
APASL Single Topic 2022 Konferans Başkanı
Additional Details
Etkinlik Ülkesi -